По седми пут у Требињу о теологији у јавној сфери

Прегледа: 331

У Требињу је данас почео седми симпозијум „Теологија у јавној сфери“, који  је окупио предаваче из земље и региона.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије поручио је да ја чисто срце оно што је најважније у хришћанском животу, али то не значи да се требамо одрећи расуђивања и разума.

– Битно је да се сви заједно огледамо у лику Христовом и ту се препознамо као браћа и сестре – истакао је владика Димитрије.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је овај симпозијум догађај који омогућава свима који га посјете да прошире своје видике, сагледају односе између уско повезаних области и покушају да здраворазумски искристалишуо своје виђење свијета и трендова који људима свакодневно побуђују пажњу.

Он је рекао да теме које ће се обрађивати на симпозијуму код сваког човјека изазивају посебну пажњу и заинтересованост за дискусијом, али да ће став и мишљење истакнутих људи из ових области допринијети лакшем схватању испреплетености и важности њихове сарадње која доприноси схватању свијета у коме живимо.

“Овај симпосион представиће и теме које су неизбјежне и које својим битисањем, веома брзо мијењају свијет какав познајемо. Ријеч је о савременим технолошким достигнућима попут пете генерације мобилне телефоније, 3Д штампача, роботике, које нам већ сада својим напредним рјешењима, а без којих је немогуће замислити савремени свијет, говоре о четвртој индустријској револуцији чији развој тек треба да осјетимо кроз савремена рјешења вјештачке интелигенције”, навео је Ћурић.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић је подсјетио да Законом о слободи вјере, правном положају црква и вјерских заједница, усвојеном 2004. године, СПЦ, исламска заједница и католичка и јеврејска црква у БиХ имају јавно–правни статус.

“БиХ темељи уговор са СПЦ на признању Светог писма, светог предања, канона СПЦ и из тога проистиче суштинска обавеза државе да штити СПЦ и њене епархије у БиХ, а имовина цркве је заштићена. Ако смо у БиХ донијели овако висок цивилизацијски закон, који је признала и међународна заједница, нема разлога да се то не деси тамо гдје би морало и гдје ће се десити”, поручио је Давидовић.

У оквиру програма овогодишњег симпосиона у Културном центру Требиње данас од 17 часова и 30 минута биће одржано главно предавање „Како се црквено тијело суочава са симптомима епископске произвољности“, а предавач је професор др Христо Јанарис, са Универзитета Пантион у Атини.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.