Подијељено пет тона сјеменског кромпира

Прегледа: 290

Требињски Аграрни фонд подијелио је данас пет тона сјеменског кромпира за 17 својих коопераната који ће посадити између два и четири дунума земље.

За један дунум земље добили су 120 килограма садног кромпира, за који у Аграрном фонду кажу да је најбоље сјеме на тржишту, а за његову куповину издвојили су 10.000 КМ.

“Раније смо им извршили фрезање и орање земље, а произвођачи ће подршку имати и у наредном периоду и то кроз савјете стручних лица из Аграрног фонда”, рекао је директор фонда Веселин Дутина.

Дутина је истакао да ће Аграрниг фонд откупити одрешену количину кромпира након што сазре, и то 700 килограма по дунуму.

Он је подсјетио да су се изабрани произвођача претходно пријавили на јавни позив, који је по први пут организован на овај начин.

„Надам се да ће већ наредне године бити много више заинтересованих корисника и да ћемо у Требињу производити довољне количине кромпира. Потребе за кромпиром у прошлој години биле су око 100 тона“, рекао је Дутина.

Требињац Ђорђо Трапарић добио је 400 килограма сјеменског кромпира, који ће да посади на три и по дунума земље у селу Цибријан.

Он каже да да посљедњих година производи кромпир за тржиште и ово му је први пут да на овај начин сарађује са Аграрним фондом.

“За сада су сви услови фер. Сматрам да ћемо далеко превазићи ову норму од 700 килограма, можда дупло или чак и тродупло”, рекао је он.

Требињац Зоран Папић је у кооперацији са Аграрним фондом већ двије године и презадовољан је сарадњом.

“Преузео сам 200 килограма кромпира који ћу посадити у Поповом пољу. Мислим да ћемо далеко превазићи задату норму јер смо ми дугогодишњи произвођачи кромпира”, рекао је Папић.

Аграрни фонд ће у наредном периоду расписати и јавни позив за додјелу бесплатног расада паприке и парадајза, који ће произвести у сопственим расадницима.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.