Светосавска академија – Уручена признања заслужним просвјетним радницима

Прегледа: 272

У позоришној сали Културног центра синоћ је одржана свачана академија у оквиру Светосавских свечаности, које Град Требиње и Црквена општина Требиње традиционално организују у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља.

На академији уочи Савиндана уручене су Светосавске награде за 2019. годину, које Град Требиња додјељује просвјетним радницима за допринос квалитетном образовању и васпитању, те унапређивање образовно-васпитне праксе.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић Светосавске награде уручио је постхумно – за професора историје Живорада Жику Гаџу, др економских наука Рада Иванковића и наставника техничког образовања и информатике Крста Марковића – те Љубици Колак, професору економске групе предмета, Јову Грујичићу, дугогодишњем директору Дома ученика, Божу Бјелици, професору и директору Машинске школе у Требињу, Раденки Бутулији, професору предшколског васпитања и образовања, као и Милораду Бокићу, наставнику математике и физике и директору школе “Свети Василије Острошки”.

svetosavska-4.JPG (253 KB)

svetosavska-2.JPG (233 KB)

„Бити учитељ наставник или професор – није нимало лако искушење. Некада и њихова строгоћа, у првом моменту, зна да запара уши, али се прије или послије испостави да је то била ријеч упућена нашој будућности.  Јер, знање нема алтернативу“, истакао је Ћурић захваливши награђеним али и свим просвјетарима, бившим и садашњим, који су свој живот и радни вијек несебично посветили дјеци.

Свети Сава нас је учио да се знањем боримо за будућност

Градоначелник је подсјетио да наш народ већ осам вијекова окупља светосавска мисао, која нас позива да чувамо православну вјеру, свој идентитет, да будемо поносни на нашу славну историју и претке који су стварали будућност генерацијама иза њих.

svetosavska-3.JPG (172 KB)

„Данас, кад светосавска мисао битише јаче него икад, морамо бити још одлучнији у ономе што нам је Свети Сава оставио у аманат – да се знањем боримо за будућност. Знање је најважнији капитал нашег народа, који морамо да цијенимо, проширујемо и несебично га преносимо на дјецу, која ће већ сутра бити одрасли људи, спремни да буду амбасадори своје земље широм свијета“, поручио је Ћурић.

Док ми са радошћу дочекујемо празник Светог Саве, наша браћа у Црној Гори, напоменуо је он – морају да се у вијеку демократије, слободе и грађанских права поново боре против антицивилизацијских норми, којима појединци желе нашој цркви и народу да узму оно највредније – светиње.

svetosavska-5.JPG (213 KB)

„Зато је овогодишње светосавско предвечерје и нама у Требињу, коликогод било радосно, уједно и много тешко – јер видимо браћу како се свакодневно кроз молебане и достајанствене и поносне литије боре за светиње…Зато им и са овог мјеста шаљем поруку подршке – да истрају у својим намјерама, да светиње не дају и да светосавским знањем, одлучношћу и мудрошћу одбране прво образ својих предака, а затим и будућност својих потомака“, истакао је Ћурић.

Сава проповиједао Бога љубави, слободе, људске непоновљивости

У бесједи о Светом Сави, старјешина саборне цркве у Мостару протојереј-ставрофор Радивоје Круљ осврнуо се на Савину жичку Бесједу о правој вјери – истичући да је овај текст, написан још прије осам вијекова, свједочанство о Богу који је сам у себи вјечни однос савршене љубави.

svetosavska-6.JPG (196 KB)

„Однос љубави која се несебично излива на посрнули људски род, гледајући увијек, прво и испрва, оно најбоље у нама самима, уздижући свачију дивну непоновљивост, разбуктавајући оно најбоље, најплеменитије и насаосјећајније у нама“, казао је старјешина мостарске саборне цркве.

Тај Бог који нас учи да љубимо једни друге, а којег је исповиједао наш архијереј Сава, истиче Круљ – саблазан је како многим теолозима других религија, тако нажалост често и нама самима.

„Толико је страха од деспотизма и страха од тога да ћемо, ако будемо аутентични и своји и слободни, ако имамо своје мишљење и став – тако много изгубити, да заправо тако размишљајући – губимо све“, казао је Круљ.

Додао је да Бог у кога вјерујемо и кога је проповиједао Свети Сава „није деспот који очекује слијепу послушност – Он је родитељ који пушта своју дјецу да се обожавају љубављу“, због чега као хришћани не смијемо пристајати на било чије тираније које човјека обезличују и своде на радну снагу градитеља куле вавилонске, нити као дјеца Светог Саве, учествовати у том градитељству.

„Ми, као слободне личности и хришћани, као светосавци, требамо рећи одлучно не – јер је наш Бог, управо онај Бог који градњу такве куле омета – мијешаћују језике“, поручио је Круљ.

Умјетници и школарци у славу Светог Саве     

У богатом културноумјетничком програму свечане академије учествовали су првакиња Народног позоришта Београд Љиљана Благојевић, солисти Опере овог позоришта Андреа Елена Бастен и Вук Зекић, уз клавирску пратњу Невене Живковић, здружени хорови “Трибунија” и „Свети Василије Острошки” под управом Стојанке Гудељ, те хор Средње музичке школе Требиње, под диригентским вођством Милисава Сукоњице.

svetosavska-7.JPG (164 KB)

svetosavska-8.JPG (167 KB)

svetosavska-9.JPG (195 KB)

svetosavska-10.JPG (188 KB)

У програму су наступили и пјевачка група “Нагоркиње”, рецитатори и вокални солисти из требињских основних школа, као и ученици Музичке школе Требиње.

Школска слава

Обиљежавање Светог Саве сутра почиње светом литургијом, од 9 часова, у требињском саборном храму, а наставља се прославом овог празника као школске славе, у програму од 11 часова и 30 минута, у Културном центру Требиње, чији је домаћин ове године Гимназија “Јован Дучић”.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.